KENAPA PERLU ELAKKAN JEMUR BAJU DI MALAM HARI ?! PATUTLAH MAK SELALU BASUH BALIK BAJU YANG LUPA ANGKAT WAKTU MALAM. RUPA-RUPANYA INI SEBABNYA !! TOLONG SEBARKAN!!!

Mengapa Perlu Elakkan Jemur Baju Di Malam Hari?

Assalamualaikum, rupanya sidai baju di ampaian pada waktu malam tidak elok sebab jin akan buat macam-macam kat baju kita tu. Patutlah mak selalu basuh balik baju yang kalau lupa angkat waktu malam. Jadi, sama-sama kita elakkan memakai baju yang tersidai lebih pada waktu Maghrib.

Mengapa Perlu Elakkan Jemur Baju Di Malam Hari? SIAPA YANG SUKA SIDAI BAJU MALAM2 MEH BACA NI
(Drp Ustaz Syahidan KUIS)

­čĹÇPenjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.

­čî▒ Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana┬▓ pintu (kecuali bilik air) sebab port┬▓ syaitan kbiasaannya di pintu┬▓.

­čî▒Lazimi membaca & memasang ayat suci al-quran di rumah.

­čî▒Gunakan semua bilik yg ada dlm rumah.

­čî▒Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan spt tulang dll sbb tu semua makanan jin.

­čî▒Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam┬▓ elakkan buka pintu atau tingkap sbb angin malam tak elok untk bdn dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan ÔÇśkenderaanÔÇÖ jin adalah angin.

­čî▒Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pd waktu mghrib dan ke atas.

­čî▒Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia.

­čî▒Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal ats bdn. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, (jangan lepaskan ke atas bantal).

­čî▒Bagi rumah yg pintu┬▓nya berhadapan dgn pintu┬▓ lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sbb pintu┬▓ yg saling berhadapan boleh jd laluan makhluk halus

­čî▒Kalau terlupa bagi slm masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dgn bagi salam.

­čî▒ Elakkn ketawa dan bersedih yang berlebihan.

­čî▒ Elakkan duduk di pintu.

­čî▒ Selalu┬▓ baca surah Al~Baqarah

­čî▒Selalu alih┬▓kan barang dlm rumah. Jaga suasana baik dlm rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda┬▓ mcm ni yg tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dgn manusia yg kelalaian.

Sumber : Mangga Hijau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *